Davulcu Ankara

Ankara davulcu
Ankara davulcu

Ankara davulcu, zurnacı ile birlikte iki kişilik bir müzik ekibi olarak adrese kendi arabası ile giderek yöresel kıyafetli davul zurna kiralama hizmeti vermektedir. Ankara’da davul zurna çaldırmak isteyenler 0541 925 26 25 numaralı Ankara davulcu telefonunu arayarak davul zurna işi için randevu alabilir. Davul zurna ekibi kiralama fiyatlarına verilen adrese ulaşım ücreti fiyatlarımıza dahildir. Davul zurna kiralama ücretlerini öğrenmek için telefonla bizi arayabilirsiniz. Randevu alırken herhangi bir kapora göndermenize gerek yoktur. Davul zurna kiralama ücretini iş bitiminde de ödeyebilirsiniz. Davulcu zurnacı verilen adrese kendi arabası ile iki kişi olarak gelmektedir. Davul zurna ekibi Ankara’daki tüm merkez ve bağlı ilçelerdeki tüm mahalle ve köylere kendi giderek buralarda davul zurna çalmaktadır.

Ankara Davulcu Fiyatları
Ankara Davulcu Fiyatları

Ankara Davulcu Fiyatları

Davul zurna fiyatları, davul zurna çaldırmayı düşünenler tarafından en çok araştırılan konudur. Ankara’da davul zurna kiralama fiyatları, ne kadar süre ile davul zurna çalınacağına, hizmet verilecek olan ilçenin uzaklığına ve ekipte yer alacak olan davulcu ve zurnacı sayısına göre değişiklik göstermektedir. Bir davulcu ile bir zurnacı için bir saatlik davul zurna kiralama fiyatları aşağıda verilmiştir. Burada yazılı olan fiyatlar üzerinden ekibimizden davul zurna kiralama hizmeti alabilirsiniz.

  • Ankara davul zurna fiyatları: 1.000 TL
  • Gelin çıkarma için davul zurna kiralama fiyatı: 1.000 TL
  • Düğüne davul zurna kiralama fiyatları: 2.000 TL
  • Kına gecesi için davulcu zurnacı fiyatları: 2.000 TL
  • Saatlik davul zurna kiralama fiyatları: 1.000 TL
Davulcu Ankara
Davulcu Ankara

Ankara Davulcu Telefonu 0541 925 26 25

Davul zurna çaldırmanız gerektiğinde en kolay hizmet alma yolu Ankara davulcu telefonlarını aramaktır. Acil davulcu yada zurnacı ile görüşmek için 0541 925 26 25 numarasını arayarak Ankara’nın tüm ilçelerine ve semtlerine bir telefonla davul zurna kiralama hizmeti alabilirsiniz. Ankara ‘da herhangi bir adreste davul zurna çaldırmak için telefonla bulunduğunuz yere davulcu zurnacı çağırabilirsiniz. Ankara davulcu telefonunu haftanın 7 günü ve günün 24 saati arayarak Ankara’daki davul zurna kiralama hizmetleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca davulcu Whatsapp numaralarına mesaj göndererek de davul zurna kiralama hizmetleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Ankara davul zurna kiralama fiyatlarını öğrenmek için 0541 925 26 25 numarasını arayabilirsiniz.

Davul Zurna Ekibi
Ankara davulcu telefonu

Ankara Davulcu Videoları

Davul zurna kiralamadan önce davul zurna ekibinin daha önce çalarken çekilmiş olan videolarını izleyerek nasıl çaldığını görebilirsiniz. Davul zurna ekibi videolarını beğendiğiniz davul zurna ekibini kiralayabilirsiniz. Hemen 0541 925 26 25 numaralı Ankara davulcu telefonunu arayarak size Whatsapp’tan davul zurna çalarken çekilmiş videoları göndermesini isteyebilirsiniz.

Ankara Davulcu Videoları
Ankara Davulcu Videoları

Ankara Davulcu İnstagram Sayfası

Ankara davulcu zurnacı ekibinin instagram sayfasında davul zurna çalarken çekilmiş bir çok videosu bulunmaktadır. @davulzurnaci Ankara davulcu instagram hesabına girerek buradaki videoları inceleyebilirsiniz. İstanbul davulcu instagram sayfasında düğün, gelin çıkarma, halay, kına gecesi etkinliklerinde davul zurna çalarken çekilmiş videolar yer almaktadır.

Ankara Davulcu İnstagram Sayfası
Ankara Davulcu İnstagram Sayfası

Ankara Davulcu Facebook Sayfası

Facebook sosyal medya platformu üzerinden İstanbul davulcu zurnacı ekibinin videolarını izlemek paylaşımlarını takip etmek isterseniz https://www.facebook.com/davul.zurna.ankara/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Bir çok farklı davul zurna videosu facebook sayfasında yer almaktadır. Yörelere göre davul zurna ekiplerini de sayfamızda bulabilirsiniz.

Ankara Davulcu Facebook Sayfası
Ankara Davulcu Facebook Sayfası

Davulcu Kiralama Ankara

Bir çok farklı müzikli eğlence için Ankara’da davul zurna çağrılmaktadır. Bunlar düğünler, gelin çıkarma, kız alma, kına gecesi, asker eğlencesi, kına basma, bayrak kaldırma gibi bir çok müzikli eğlence davulcu zurnacı ile yapılmaktadır. Özellikle hava şartlarının sıcak ve elverişli olduğu yaz ve bahar aylarında Ankara’da düğünler ve müzikli eğlenceler tertip edilmektedir. Bu eğlencelerde davul zurna çaldırmak isteyen kişiler Davulcu Kiralama hizmeti alabilirler. Bir davulcu ile bir zurnacı kiralamak için davul zurna kiralama telefonlarını arayan kişiler telefonla saatlik ve günlük davul zurna kiralama fiyatlarını öğrenebilirler. Davul zurna kiralama hizmeti almak için karar verdiğiniz zaman Ankara davulcularına telefonla hemen ulaşabilirsiniz.

Davul zurna Ankara
Davulcu kiralama Ankara

Davulcu Zurnacı Ankara

Davul zurna ile eğlenmek için bir davulcu ile bir zurnacı yeterli olmaktadır. Ankara’da düğün ve eğlencelerde davul zurna çalan müzisyenler genellikle davulcu zurnacı ekibi olarak birlikte hizmet vermektedir. Bu nedenle Ankara’da davulcu denildiğinde bir davulcu ile bir zurnacıdan oluşan iki kişilik müzik ekibi, davulcu kiralama denildiğinde de davulcu zurnacı ekibi kiralama anlaşılmaktadır. Ankara’da davulcu zurnacı kiralama hizmeti almak için bir davulcu ile telefonla görüştüğünüzde sizin davul zurna olarak mı geliyorsunuz diye sormanıza gerek yoktur. Ankara’da hizmet veren davulcu ve zurnacılar verdiğiniz adrese ekibi ile birlikte gelerek davul zurna çalacaktır. Aynı şekilde Ankara davulcu fiyatlarını sorduğunuzda bir davulcu ile bir zurnacının bir saatlik kiralama fiyatlarını öğrenmiş olursunuz.

davulcu ekibi
davulcu ekibi

Davulcu Ekibi Ankara

Davulcular bir müzik ekibi olarak hizmet verirler. Ankara’da davulcular zurnacıları ile birlikte bir müzik ekibi olarak hizmet verirler. Bu davulcu ekiplerinin bir kısmı yöresel davul zurna ekipleridir. Yöresel davul zurna ekipleri Ankara‘da genellikle kendi yörelerinin düğünlerinde davul zurna çalmaktadır. Ankara davulcu ekiplerinin büyük bir bölümünü de Ankaralı olan ve Ankara yöresi müzikleri ile Ankara oyun havalarını çalan davulcu ekipleri oluşturmaktadır. Ankara’da gelin çıkarma, kına gecesi, asker eğlencesi ya da düğün eğlencesi için saatlik olarak kiralanan en küçük bir davulcu ekibi bir davulcu ve bir zurnacıdan oluşur. Ancak davul zurna kiralayan düğün sahibinin bütçesine ve ihtiyaçlara göre davulcu ekibinde yer alan davulcu ve zurnacı sayısı arttırılabilir. Tabi ki bu durumda davulcu ekibinin kiralama fiyatlarını da artacaktır.

davulcu zurnacı
davulcu zurnacı

Düğüne Davulcu Ankara

Düğün salonlarının en eski ve en eğlenceli çalgısı davul zurnadır. Ankara’da düğün sezonu havaların sıcak ve iklimin dışarda müzikli eğlenceler ve düğünler için elverişli olduğu Mayıs ile Ekim ayı arasındadır. Bu mevsimde yapılan Ankara düğünlerinde halay çekmek, oyun havası oynamak isteyen düğün sahipleri ve davetliler davul zurna çağırarak eğlenirler. Düğünde davul zurna düğünden en az bir hafta öncesinde damat evi tarafından kiralanan davulcu zurnacı ekibi tarafından çalınır. Ankara düğün salonunda canlı davulcu zurnacı tarafından çalınan davul zurna müziği ile düğün salonu orkestrası tarafından çalınan davul zurna müziği aynı olmaz. Düğün salonu orkestrası düğün salonunda davulcu zurnacı tarafından çalınan davul zurna müziğinin orijinal sesini veremez. Bu nedenle Ankara’da davul zurna müziği eşliğinde doyasıya halay çekmek ve oyun havası oynamak isteyen düğün sahipleri davulcu zurnacı kiralayarak düğün salonunda müzik hizmeti alabilirler.

davulcu
davulcu

Geline Davulcu Ankara

Davullu zurnalı gelin alma adetini yerine getirmek için düğün salonuna gitmeden önce gelini baba evinden çıkarırken davul zurna çalınmaktadır. Ata sözlerimize de girmiş olan davullu zurnalı gelin çıkarma merasimi Ankara’da düğün yapan düğün sahipleri tarafından bir hayli önemsenmektedir. Bu nedenle düğün tarihi belli olan gelin ve damatlar kız evinden davulcu ile gelin çıkarma yapmak için düğün tarihinde davullu zurnalı gelin çıkarma için davul zurna ekibi kiralamaktadır. Ankara’da evden gelin çıkarma için davulcu kiralama hizmetini Ankara davulcu telefonlarını arayarak alabilirsiniz. Ankara’da gelin çıkarma için davulcu kiralamanın en kolay yolu internetten Ankara’daki davulcu telefon numaralarına ulaşarak telefonda davulcu kiralama hizmeti almaktır. Ankara’da bir çok davulcu internetten davulcu kiralama hizmeti vermektedir.

Davullu Zurnalı Gelin Çıkarma Ankara
Davullu Zurnalı Gelin Çıkarma Ankara

Davullu Zurnalı Gelin Çıkarma Ankara

Davullu zurnalı evden gelin çıkarmak isteyenler Ankara davul zurna ekibinden randevu alarak gelin alma saatinde kız evinin kapısının önünde davul zurna ile eğlenebilirler. Gelin çıkarma için davulcu ayarlamak isteyenler Ankara davulcu telefon numaralarını arayabilirler. Telefonla davulcu çağırmak en kolay davul zurna kiralama yoludur. Ankara davulcularını arayarak gelin çıkarma yapılacak olan adresi ve saati verdiğinizde davul zurna ekibi vaktinden önce kapıda olacaktır.

zurnacı ekibi
zurnacı ekibi

Kınaya Davulcu Ankara

Ankara’da yapılan kına gecelerinde eğlence için kız evi davulcu tutarak davul zurna eşliğinde eğlenirler. Ankara’daki kına gecelerinin vazgeçilmez eğlence kaynağı davul zurnadır. Bayanlar arasında yapılan kına gecelerinde hem davulcuya davul çaldırarak hem de geline ve damada davul çaldırarak doyasıya eğlenilir. Bu nedenle Ankara kına gecelerinin vazgeçilmez müzik kaynağı davul ve davulu çalan kına davulcusudur. Kına gecelerinde davul zurna çaldırmak isteyen kişiler önce davul zurna kiralama fiyatlarını araştırırlar. Kına gecesine davul zurna ekibini kına gecesini tertip eden kız evi tutar. Kına gecesine davul zurna çalması için kiralanan davulcu zurnacının parasını da yine kız evi öder. Kınaya davul zurna kiralama fiyatları kına gecesinde kaç saatliğine davul zurna çalınacağına göre değişmektedir. Kına gecesinde ortalama olarak bir saatlik davul zurna çaldırmak için 2024 yılında 1.000 TL ile 1.500 TL arasında bir ücret ödemeniz gerekir. Ankara’da bir çok davul zurna ekibi kına gecelerinde davullu zurnalı eğlence düzenlemek isteyenlerin çaldırmak istedikleri parçaları bilmektedir. Kına gecesinde davul zurna tutmak eğlenceli olur mu diye soranlara davullu zurnalı eğlence güzel olur diyebiliriz.

davul zurna kiralama fiyatları
davul zurna kiralama fiyatları

Acil Davulcu Ankara

Ankara’da yapılan düğünlerde ve eğlencelerde bazen davulcu kiralama hizmeti almayı unutabilirsiniz. Bu durumda Ankara’da acil davulcu kiralama hizmeti veren davulcu telefon numaralarını arayarak acil davulcu kiralama hizmeti alabilirsiniz. Acil davulcu çağırmak ya da Ankara’da acil davul zurna kiralamak için internetten Ankara’da acil davul zurna kiralama hizmeti veren davulcu telefonlarına veya zurnacı numaralarına ulaşmanız ve bu telefon numaralarını arayarak bulunduğunuz adrese davul zurna çağırmanız yeterli olacaktır. Acil hizmet veren davul zurna ekibi hemen kendi arabası ile adresinize gelecektir.

Ankara davulcuları
Ankara davulcuları

Günlük Davulcu Ankara

Ankara’nın kırsal bölgelerinde, ilçelerinde ve köylerinde nadiren de Ankara şehir merkezinde 3 gün 3 gece süren düğünler yapılır. Günlerce süren bu düğünlerde günlük olarak davulcu kiralama hizmeti alınabilir. Genellikle cuma günü cuma namazından sonra bayrak kaldırma ile başlayan düğün merasimi cumartesi günü kına gecesi ile devam edip pazar günü gelin alma ve düğün eğlencesi ile son bulur. Bu şekilde 3 günlük düğünlerde 3 günlük davulcu kiralama hizmeti alınır. Günlük olarak davulcu kiralama fiyatları bir davulcu ve bir zurnacıdan oluşan iki kişilik davul zurna ekibi için ortalama olarak 800 TL ile 1.000 TL arasında değişmektedir. Ancak tüm gün boyunca davul zurna çaldırmanız gerekmiyorsa saatlik olarak çok uygun fiyatlara davul zurna kiralama hizmeti alabilirsiniz. 2023 yılı için bir günlük davul zurna kiralama ücreti 800 TL iken bir saatlik davul zurna kiralama fiyatı 750 TL dir. Ankara’da günlük ve saatlik olarak davul zurna kiralama hizmeti veren bir çok davul zurna ekibi bulunmaktadır. Bu davul zurna ekiplerine internet sayfaları instagram sayfaları veya facebook salyalarında yer alan iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Ankara davul zurna kiralama
Ankara davul zurna kiralama

Saatlik Davulcu Ankara

Ankara gibi büyük şehirlerde düğünlerde ve eğlencelerde günlerce davul çalınmaz. Düğün salonuna gitmeden önce evden gelin çıkarma için bir saat davul çalınabilir. Kına gecesinde 2 saat davul zurna çalınabilir. Düğün salonunun önünde konukları davul zurna ile karşılamak için yarım saat davul çalınabilir. Düğün salonunda bir iki saat davul çalınabilir. Bunun dışında nadiren günlük davul zurna çaldırılır. Ankara’da saatlik davul zurna çaldırma işleri için saatlik davulcu kiralanır. Saatlik davulcu kiralama fiyatları günlük davulcu kiralama fiyatlarına göre daha uygundur. 2024 yılında bir saatliğine davulcu kiralamak isterseniz 1.000 TL ile 2.000 TL arasında bir ücret ile davul zurna çaldırabilirsiniz.

Davulcu Tutma Ankara
Ankara davulcuları

Ankara Davulcuları

Ankara’da davul zurna işi yapan bir çok davulcu aşiret vardır. Bu aşiretlere Ankara’da Ankara davulcuları adı verilir. Ankara davulcuları Ankara’nın hangi semtinde bir düğün, eğlence, evden gelin çıkarma, kına gecesi, asker eğlencesi, gelin indirme, kız çıkarma merasimi olsa hemen orada davul zurna çalması için çağrılır. Ankara davulcuları Ankara’da davul zurna ile eğlence yapmak isteyenlerin, davullu zurnalı evden gelin çıkarmak isteyenlerin yegane adresidir. Ankara davulcularını bekledikleri yerlere giderek arabanıza bindirip davul zurna çalınacak olan adrese kendiniz götürebileceğiniz gibi, onları telefonla arayarak da adresinize çağırabilirsiniz. Ankara davulcularından bir davulcu bir zurnacı en çok tercih edilmekle birlikle birden çok davulcu ve birden çok zurnacı da gelmesini ve size davul zurna çalmasını isteyebilirsiniz. Ankara davulcularını bir saatlik gelin çıkarma gibi kısa süreli davul zurna işlerinizde tutabileceğiniz gibi üç gün üç gece cumadan pazara kadar süren uzun köy düğünleri için de kiralayabilirsiniz.

Zurnacı Ankara
Zurnacı Ankara

Zurnacı Ankara

Ankara’da zurnacı tutarak düğünde, nişanda, kına gecesinde, çeyiz götürmede, evden gelin çıkarmada, çeyiz almada, kız almada sokakta, kapı önünde, bina önünde, salonda yada evin bahçesinde istediğiniz yerde zurna çaldırarak eğlenebilirsiniz. Ankara’da müzisyenlik hizmeti veren zurnacılar genellikle düğünler için saatlik olarak kiralanır. En ucuz kiralık zurnacı fiyatı bir saatliğine tutulan zurnacı fiyatıdır. Ayrıca Ankara’da zurnacı kiralama fiyatları kiralanacak olan saate göre de değişmektedir. Kiralık zurnacı tutmak isteyenler Ankara zurnacı telefon numaralarını arayarak çok uygun fiyatlarla yöresel kıyafetli zurnacı ve zurnacı ekibi kiralama hizmeti alabilmektedir.

Zurnacı Ekibi Ankara
Zurnacı Ekibi Ankara

Zurnacı Ekibi Ankara

Ankara’daki düğünlerde davul zurna kiralama hizmeti sunan zurnacı müzisyenleri davulcuları ile birlikte müzik ekibi olarak davul zurna çalarlar. Ankara’da zurnacı ekipleri, Ulus, Hamamönü, Altındağ Belediyesi gibi merkezi yelerde müşterilerini beklerler. Düğün sezonu geldiğinde bir çok zurnacıyı ekibi ile birlikte kiralamak isteyen kişiler bu semtlere giderek zurnacı ekipleri ile görüşebilir. Zurnacı ekipleri saatlik ya da günlük olarak ücret ödeyerek kiralanabilir. Davul zurna çaldırmak isteyen kişiler kaç saatlik ya da kaç günlük davul zurna lazım olduğunu söyleyerek zurnacı ekibinden bir fiyat alır. Bu fiyatta anlaşma sağlandığı zaman zurnacı ekibi araba ile alınarak davul zurna çalınacak olan adrese götürülür. Davul zurna çalınması işi bittiğinde zurnacı ekibinin parası verilerek adresine bırakılır.

Zurnacı Kiralama Ankara
Zurnacı Kiralama Ankara

Zurnacı Kiralama Ankara

Ankara’da sokakta yapılan düğün eğlenceleri için genellikle zurnacı kiralanır. Düğünlerde halay çekmek ve Ankara oyun havalarını oynamak için, kına gecelerinde bayanlar arasında eğlenmek için, evden davullu zurnalı gelini çıkarmak için, asker gecesi eğlenceleri için Ankaralılar zurnacı kiralama hizmeti alırlar. Ankara’da zurnacı telefonlarını arayarak bulunduğunuz adrese zurnacı ve davulcu kiralama hizmeti alabilirsiniz. Ankara’da zurnacı kiralama fiyatları saatlik ve günlük olarak belirlenmektedir. 2024 yılı için saatlik zurnacı kiralama fiyatı 1.000 TL, günlük zurnacı kiralama fiyatı 3.000 TL dir.

Ankara Zurnacıları
Ankara Zurnacıları

Ankara Zurnacıları

Zurna, Anadolu ve Trakya’da geçmişten beri kullanılan nefesli bir çalgıdır. Zurna genellikle tahta, metal ve kamış kullanılarak yapılmaktadır. Yüksek sesli bir çalgı olan zurna ile açık alanda bir çok kişiye müzik yapmak mümkündür. Zurna davul ile birlikte çalındığında iki kişilik geleneksel bir müzik ekibi oluşur. Zurnacılar ise zurnayı çalan kişilerdir. Ankara’da geleneksel olarak düğünlerde ve düğün öncesi yapılan gelin çıkarma merasimlerinde, kına gecelerinde, asker eğlencelerinde zurna ve davul çalınır. Davul zurna çaldırmak isteyen kişiler Ankara’daki zurnacıları arayarak zurnacı kiralama hizmeti almaktadır. Ankara’da bir çok farklı semtte farklı yörelerinin zurnacılarını bulabilirsiniz. Ancak en çok zurnacı Ankara’nın Ulus semtinde müşteri bulmak için beklemektedir. Ankara’da zurnacılar saatlik ücret verilerek zurna çalması için kiralanabilir. Ankara’da zurnacı kiralamak için telefonla arayarak adresinize zurnacı çağırabilirsiniz.

Ankara Davul Zurna
Ankara Davul Zurna

Ankara Davul Zurna

Ankara’da yapılacak olan düğünlerde, kına gecelerinde, asker eğlencelerinde, mağaza ve dükkan açılışlarında, mezuniyet törenlerinde davul zurna tutulur. Davulu çalan davulcu ile zurnayı çalan zurnacı iki kişilik müzik ekibi olarak hizmet verirler. Ankara’da davul zurna çaldırmak için davul zurna kiralama hizmeti almak gerekir. Davul zurna kiralamak için Ankara davulcu telefonlarını ya da Ankara zurnacı numaralarını arayabilirsiniz. Ankara’da hizmet veren davulcuların telefon numaralarına internette arama yaparak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ankara’da davul zurna çalan bir davul zurna ekibini telefonla aradığınızda davul zurna hizmetleri hakkında bilgi alabilir ve telefonda davul zurna kiralama fiyatlarını sorabilirsiniz. Ankara davul zurna ekipleri ile yüz yüze görüşerek davul zurna kiralamak isteyenler Ankara’da davulcuların iş bulmak için bekledikleri Ulus, Hamamönü, Altındağ Belediyesi gibi semtlere gidebilirler.

Davul Zurna Ekibi Ankara
Davul Zurna Ekibi Ankara

Davul Zurna Ekibi Ankara

Ankara’da hava sıcaklıklarının yüksek olduğu yaz ve Bahar aylarında müzikli eğlenceler ile davul zurnalı düğünler yapılır. Ankaralılar, Ankara oyun havaları, yöresel halaylar ve davul zurna müziği ile tertip ettikleri müzikli eğlencelerde eğlenirler. Bu şekilde yazın Ankara’da düzenlenen düğünlerde ve eğlencelerde, davul zurna kiralama hizmeti veren Ankara davul zurna ekibi Haftanın 7 günü ve günün 24 saati davul zurna hizmeti vermek için Ankaralıların kendilerini aramasını beklemektedir. Ankara davul zurna ekibi Ankara’nın merkez ilçeleri başta olmak üzere Ankara’nın tüm ilçe ve semtlerine kendi arabası ile yol ve ulaşım dahil olmak üzere yöresel kıyafetli ve geleneksel kostümlü davul zurna kiralama hizmeti sunmaktadır. Ankara’nın herhangi bir semtinde, ilçesinde, mahallesinde, sokağında, düğün salonlarında, kına gecesi mekanlarında, otogarda, Aşti’de, terminalde, havaalanında, kız evinin kapısının önünde, erkek evinde ya da başka bir yerde davul zurna çaldırmak için Ankara davul zurna ekibi kiralama telefonu olan 0541 925 26 25 numarasını arayarak çok uygun fiyatlarla adresinize davul zurna çağırabilirsiniz.

Ankara Davul Zurna Kiralama
Ankara Davul Zurna Kiralama

Davul Zurna Kiralama Ankara

Davul zurna çaldırmak isteyen düğün ve eğlence sahibi kişiler Ankara davulcu ve zurnacıları ile görüşerek davul zurna kiralama hizmeti almalıdır. Ankara’da davul zurna kiralamak için Ulus semtine giderek davulcular ile yüz yüze görüşebilirsiniz. Burada bekleyen davul zurna ekipleri ile görüşerek davul zurna kiralama fiyatlarını öğrenebilir ve yöresel davul zurna ekiplerinin çaldıkları yöresel davul zurnalı parçaları, müzikleri, halayları ve oyun havalarını dinleyebilirsiniz. En çok beğendiğiniz davul zurna ekibi ile anlaşarak o ekibi davul zurna çalınacak olan adrese arananız ile götürebilirsiniz.

Yöresel Kıyafetli Davul Zurna Ekibi Ankara
Yöresel Kıyafetli Davul Zurna Ekibi Ankara

Yöresel Kıyafetli Davul Zurna Ekibi Ankara

Ankara’da davul zurna kiralarken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de davul zurna kiralama hizmeti veren davulcu zurnacının kıyafeti ve giyimidir. Düğün sahipleri ve konuklar tarafından beğenilen ve benimsenen davul zurna ekibi giyimi yöresel kıyafettir. Yöresel kıyafetli davul zurna ekibi normal günlük kıyafetli davul zurna ekibine nazaran daha çok beğeni almaktadır. Davul zurna ekiplerinin geleneksel kıyafetleri düğün esnasında yada evden gelin çıkarma yapılırken çekilen fotoğraf ve videolarda da güzel görüntüler alınmasını sağlamaktadır. Bu nedenle Ankara’da davul zurna ekibi kiralamak isteyen müşterilerimizin ve düğün sahiplerinin yöresel kıyafetli davul zurna ekibini tercih etmelerini şiddetle öneririz. Bu güne kadar edindiğimiz tecrübelere dayanarak yöresel kıyafetli davul zurnacılardan müşterilerin memnuniyet düzeyinin daha fazla olduğu söylenebilmektedir.

Ulus Davul Zurna Ekipleri
Ulus Davul Zurna Ekipleri

Ulus Davul Zurna Ekipleri

Ankara’da davul zurna denilince ilk akla gelen yer Ulus’tur. Ankara’daki bir çok davulcu Ulus semtinde, Ulus Hal civarında, Hamamönü bölgesinde, Altındağ belediye binası önünde, Çıkrıkçılar yokuşu üzerinde davul zurna kiralamak isteyen müşterilerin gelmesini beklerler. Ankara’da düğün ya da eğlence amaçlı davul zurna lazım olduğunda Ankaralılar Ulus semtine giderek burada bekleyen davul zurna ekipleri ile görüşebilir. Ulus’tan uygun fiyatlarla davul zurna kiralama hizmeti alabilirsiniz.

Ankara Yöresi Davul Zurna ile Çalınan Türküler
Ankara Yöresi Davul Zurna ile Çalınan Türküler

Ankara Yöresi Davul Zurna ile Çalınan Türküler

  1. Ah Öleyim Vah Öleyim
  2. Akan Sular Ben Olsam
  3. Al Almayı Daldan Al (Ankara)
  4. Al Kahat Mavi Kahat
  5. Alim Gitme Bazara
  6. Ankara’nın Taşına Bak
  7. Ankara’da Yedim Taze Meyvayı
  8. Asker Oldun Vatana (Zalif’im)
  9. Aslın Paktır Hiç Kin Yoktur Özünde
  10. Atım Araptır Benim
  11. Atım Kara Ben Kara
  12. Ay Bulutta Bulutta
  13. Ay Dolanaydı Gün Dolanaydı
  14. Ayaş Yollarından Aştım da Geldim
  15. Bahçelerde Ayda Bar
  16. Bahçelerde Gün Döndü
  17. Bağda Gülü Budadım
  18. Bağlamamın Düğümü
  19. Başına Bağlamış Karalı Yazma
  20. Başında Acem Şalı
  21. Bir Dalda İki Elma
  22. Bir Elinde Kantar
  23. Bir Gemim Var Adalara Yaslanır
  24. Bu Gece Uymamışım
  25. Camilerde Minare
  26. Dama Goydum Yakacak
  27. Denize Dalmayınca
  28. Elmanın Aline Bak
  29. Eski Evin Merteği
  30. Evleri Var Engin
  31. Fidayda (Hüdayda)
  32. Garanfil eker misin, garanfilli yar allı yar
  33. Gayadan Bakan Oğlan (Şekeroğlan)
  34. Gökte Uçan Tayyare
  35. Göle Gidelim Göle
  36. Güvercin Uçuverdi (Misket)
  37. Harman Yeri Yaş Yeri
  38. Höyüklü’nün Etrafı Köşk Olsun
  39. Irmağın Geçeleri (Ankara)
  40. Kara Kaş Altına Çekmiş Sürmeler
  41. Kara Koyun Etlolur
  42. Karanfil Suyu Neyler Gülüm
  43. Karaşar Zeybeği
  44. Karlı Dağlar Ardında
  45. Karpuz Kestim Yiyen Yok (Ankara)
  46. Kayaların Arını
  47. Kezban’ın Alt Odası Sekili
  48. Kış Gelince Kar Düşür
  49. Madem Dilber
  50. Meşeler Gövermiş
  51. Misket Geliyor (Mustafa Çağlar)
  52. Mor Koyun Meler Gelir-2
  53. Oyalı Yazma Başında
  54. Oğlan Kolunu Sallama
  55. Potinimin Bağına
  56. Samanlıktan Kaldıramadım Samanı
  57. Su Gelir Güldür Güldür
  58. Su Sızıyor Sızıyor
  59. Suya Gider Allı Gelin Has Gelin
  60. Taksu Köprüsünden Saat Beşde Geçtim
  61. Taze Açmış Güle Benzer
  62. Türküler Söylenir Anadolu’da
  63. Vara Vara Vardık Bağa
  64. Vardım Baktım Süt Büşürür
  65. Viran Bahçelerde Bülbül Öter mi
  66. Yürü Dilber Yürü Saçın Sürünsün
  67. Yürü Dilber Yürü Ömrümün Varı
  68. Ziybek Misin Ziybek Donu Giyecek
  69. Çakır Eminem
  70. Çayıra da Vurdum Gazmayı
  71. Çilli Horoz
  72. İki Bülbül Geldi Kondu Çimene
  73. Şu Kavak Meş
Ankara İlçeleri Davul Zurna Ekipleri
Ankara İlçeleri Davul Zurna Ekipleri

Ankara İlçeleri Davul Zurna Ekipleri

Ankara davul zurna ekibi aşağıdaki listede yer alan ilçe ve semtlere kendi arabası ile giderek davul zurna kiralama hizmeti vermektedir. Listede yer alan ilçe ve semtlerde ikamet eden kişiler davul zurna kiralamak için Ankara davulcu telefonlarını arayarak çok uyun fiyatlarla yöresel kıyafetli davul zurna kiralama hizmeti alabilir.

  1. Ankara Akyurt Davulcu
  2. Ankara Altındağ Davulcu
  3. Ankara Ayaş Davulcu
  4. Ankara Bala Davulcu
  5.  Ankara Beypazarı Davulcu
  6. Ankara Çamlıdere Davulcu
  7. Ankara Çankaya Davulcu
  8. Ankara Çubuk Davulcu
  9. Ankara Elmadağ Davulcu
  10. Ankara Etimesgut Davulcu
  11. Ankara Evren Davulcu
  12. Ankara Gölbaşı Davulcu
  13. Ankara Güdül Davulcu
  14. Ankara Haymana Davulcu
  15. Ankara Kalecik Davulcu
  16. Ankara Kazan Davulcu
  17. Ankara Keçiören Davulcu
  18. Ankara Kızılcahamam Davulcu
  19. Ankara Mamak Davulcu
  20. Ankara Nallıhan Davulcu
  21. Ankara Polatlı Davulcu
  22. Ankara Pursaklar Davulcu
  23. Ankara Şereflikoçhisar Davulcu
  24. Ankara Sincan Davulcu
  25. Ankara Yenimahalle Davulcu
  26. Ankara Şentepe Davulcu
  27. Ankara Karşıyaka Davulcu
  28. Ankara Ostim Davulcu
  29. Ankara Batıkent Davulcu
  30. Ankara Eryaman Davulcu
  31. Ankara Fatih Davulcu
  32. Ankara Saraycık Davulcu
  33. Ankara Elvankent Davulcu
  34. Ankara Bağlıca Davulcu
  35. Ankara Yaşamkent Davulcu
  36. Ankara Ümitköy Davulcu
  37. Ankara Çayyolu Davulcu
  38. Ankara Dodurga Davulcu
  39. Ankara İncek Davulcu
  40. Ankara Beytepe Davulcu
  41. Ankara Beysukent Davulcu
  42. Ankara Çukurambar Davulcu
  43. Ankara Dikmen Davulcu
  44. Ankara Balgat Davulcu
  45. Ankara Emek Davulcu
  46. Ankara Ulus Davulcu
  47. Ankara Hamamönü Davulcu
  48. Ankara Kızılay Davulcu
  49. Ankara Kurtuluş Davulcu
  50. Ankara Maltepe Davulcu
  51. Ankara Bahçelievler Davulcu
  52. Ankara Siteler Davulcu
  53. Ankara Karapürçek Davulcu
  54. Ankara Yıldız Davulcu
  55. Ankara Gaziosmanpaşa Davulcu
  56. Ankara Öveçler Davulcu
  57. Ankara Akdere Davulcu
  58. Ankara Etlik Davulcu
  59. Ankara Demetevler Davulcu
  60. Ankara Serhat Mahallesi Davulcu
  61. Ankara Bağlum Davulcu
  62. Ankara Aktepe Davulcu
  63. Ankara Uyanış Davulcu
  64. Ankara Saray Davulcu
  65. Ankara Ufuktepe Davulcu
  66. Ankara Kuşcağız Davulcu
  67. Ankara Esertepe Davulcu
Davulun Yapısı ve Çeşitleri
Davulun Yapısı ve Çeşitleri

Davulun Yapısı ve Çeşitleri

Davul, en basit çalgılardan biridir ve iki temel parçadan oluşur. Bunlardan biri boru ya da silindiri andıran kasnaktır. Kasnak tahta ya da metal olabilir. İkincisi bu kasnak gövdenin bir ya da iki yüzüne gerilerek geçirilen ince dana derisi ya da benzeri esnek bir malzemedir. Gerilen bu malzemeye “davul derisi” denir. Davul, derisine elle ya da sopayla vurularak çalınır. Bu sopaya “davul tokmağı” da denir.

Eskiden davul basit biçimde yapılırdı ve genellikle ritim tutmak için çalınırdı. Ama belirli nota ya da tonlarda ses çıkarabilen davul çeşitleri de vardır. Modern orkestralarda kullanılan timbal ya da timpani bu türdendir. Bu çalgılar, akort edilerek yüksek ya da yumuşak tonlarda çalınabilir.

Orkestra davulu
Orkestra davulu

Orkestra davulu

Orkestralarda davulcular büyük bir rol oynarlar. İkinci bir şef olarak orkestrada tempoyu ve ritmin düzenini sağlamakla görevlidirler. Bunun yanı sıra timpaniler ya da diğer perküsyon çalgıları çalınan melodileri dinamik veya gösterişli hale getirip süsleyebilirler. Vurmalı çalgıların da notaları vardır. Notalar genelde do anahtarı üzerinde yazılır ve timpani dışında tek notada vuruşlar belirtilebilir. Çünkü enstrümanlarda belirli notaları tutturmak çok zordur. Timpanide ise davulların boyutlarına göre notalar incelip kalınlaşabilir. Örneğin bir orkestrada 4 timpani varsa (23″, 26″,29″ ve 32″ lik) 4 farklı notayla bir eserde belirtilebilir. Tabi bu eserleri çalmadan önce çalgının akort edilmesi gereklidir.

Türklerde Davulun Tarihi
Türklerde Davulun Tarihi

Türklerde Davulun Tarihi

Davul, Türklerin eski dinleri olan Şamanlık’ta dinsel törenlerde çalınırdı. Şaman din adamları kötü ruhları davul çalarak kovarlardı. Türkler Müslüman olduktan sonra davul bu eski işlevini yitirdi.

Tarihin ilk çağlarından beri Asya’da Hunlar, Mezopotamya‘da Sümerler tarafından kullanılan davulu Romalılar çarpıştıkları Hun ve Avarlarda görmüşlerdi. Davulun Avrupaya geçerek tanıtılıp yerleşmesini sağlayan ise 16. yüzyılda Osmanlı Türkleri oldu.

Osmanlı Türklerinde Tuğ ve sancakla birlikte davul devletin egemenlik simgesiydi. Türklerde davul Osmanlı döneminde hem mehterhane adı verilen bando’da hem de halk müziğinde kullanıldı. Askeri müzikte kullanılan davullar büyük çaplı ve tek yüzü deri kaplıydı biraz daha küçüğü atın iki yanına bağlanarak da çalınırdı.

Davulun müzikte kullanılmasından başka bir haberleşme aracı olarak sa kullanıldı. Yalnız başına ilan ve haber verme işlerinde, bekar odalarında, hanlarda, şehirlerde, akşam kapilar kapanırken, yangın haberinde, fetih haberinde, savaşta dağılmış askeri bir araya toplamakta, divan kuruluna haber vermek işlerinde, askeri saf düzeni alınmasını işaret etmekte ve kale kuşatmalarında düşman lağımlarının yerini bulmakta kullanılmış olduğu bilinmektedir.

Bir kale fethedildiği zaman çalınan davula Tabl-ı Beşaret denirdi. Fetihler, fatihleri olan hükümdarlar tarafından fetihname veya beşaretname denilen mektuplarla komşu hükûmetlere ve yurt içindeki şehirlere bildirilirdi. Fetih haberi alan şehirlerde, kalelerde fetih şenlikleri yapılırdı. Tabl-ı beşaret denilen davul çalınması da bu anlamdadır. Mısır seferinde Tumanbay ele geçirildiği zaman Yavuz Sultan Selimin huzuruna “tabl-ı beşaret” gümbürtüleri ve top gürültüleri arasında törenle çıkarılmıştı.

Savaşta gece bastırınca askerin dağılarak birbirinden ayrı düşmemesi için çalınan bir ritime Tabl-ı Asayiş denirdi. Asayiş davulu çalındıktan sonra çarpışmaya son verilir, herkes olduğu yerde kalır ve etrafa karakollar kurularak sabahın olması beklenirdi.

Savaşın başladığı anı belirlemek için çalınan davul tarafından yapılan bir çalış biçimine Tabl-ı Cenk veya Saf denirdi. Bazen köşün (kös, tek derili olup madeni büyük bir kase üzerine gerilen deve ve benzeri hayvan derileriyle kaplı, iri bir çift tokmağı olan büyük duvallara denir.) katılmasıyla da çalındığı olurdu. Saf vuruşu çalındığında asker, bir çeşit savaş düzeni olan saf oluşturur ve bu şekilde savaşa girilirdi. Bundan böyle, 16. yüzyılın sonlarına kadar savaşlarda saf oluşturularak davulların ve köslerin saf usulü vurması devam etmiştir. 1402’de Ankara Savaşı’nda Sultan Yıldırım Beyazıt, Timur’a karşı savaşa başlarken saf çalınıyordu: “Sultan Beyazıt sancakları çözdürdü. Kösler çalındı, saf–ber–saf bağlandı”. Fatih Sultan Mehmet, Kara Buğdan kazasında, “Padişah buyurdu: Hey gaziler ne durursunuz, qayret-i islamdır. Ve illa saf saf olup alaylar bağlansın” dedi.

Biten savaştan sonra divan toplantısını haber vermek için çalınan davullara tabl-ı cenk-i harbi denir. 1456’da Varna’da, baskıncı Kazaklar yenildikten sonra cenk-i harbi davulları ile divan kurulmuştu. “Bade Paşanın seraperdesi gelüp cümle orduyu islam tınab tınabe çataçet kurulup, cenk-i harbi tabılları döğdürüp divan-ı padişahi oldukta” ifadeleri kayıtta mevcuttur.

17. yüzyılda kervansaraylarda, hanlarda, bekar odalarında ve şehir kapılarında, yatsıdan sonra kapılar kapanacağından kimsenin içeri alınmaması veya dışarı çıkarılmaması için verilen işaret üzerine çalınan davul ritmine Tabl-ı Derbend denirdi. Bu yüzyılda Malatya’da bekar odalarında, Rumeli’de sınır kalelerinde, Tatvan’da davul çalınıp kapılar örtülürdü. Tatvan’da eskiden Süleyman Han (Kanuni zamanında) “Zal paşa burada müfid ve muhtasar bir kala bina ettürüp derbend çalınır olmuştu”.

Ordugahı koruyan karakol erlerinin ve kalelerde nöbet bekleyen erlerin uyumaması için çalınan davul ritmine Tabl-ı Ordugah Nöbetleri denirdi. Bu davullar çalarken yektir Allah diye bağırırlardı. Mahmut Şevket Paşa da bunu şöyle bildirir: “Orduğah ve kalada asker hal-i teyakkuz ve intibah üzere bulundurmak için davul çalınır idi. Tablzen davul çaldıkları vakit ara sıra yektir Allah deyü bağırırlar ve davulu ol vezinde çalarlar idi” demektedir.

Kale kuşatmalarında düşmanın, kale duvarlarını yıkmak için lağım kazıp kazmadığını anlamaya yarayan hassas davullara Tabl-ı Lağım denir. Bunlar, yere dikili iki ağaç üzerine oturtulur ve üstüne çomağı bağlanır. Tokmak titrerse düşmanın kazma faaliyetinde bulunduğu anlaşılır ve derhal karşı önlem alınırdı. Türkler bu yöntemi Kanuni Sultan Süleyman’nın Rodos kuşatmasında bulmuş ve uygulamışlardır. 17. yüzyılda da davul içine darı ve buğday koyarak düşman lağımları araştırılırdı. 1657’de Kazakların Özü kalesini kuşattıklarında, kalede bulunan Evliya Çelebi “Lakin onların lağım hilelerinden havf edüb kalanın içinde, divanlarında lağım yerleri arayup, kala divanları üzerine davullar koyup, davulların içine darı ve buğday döküp lağım hilesi gözetirdik. Küffar kala temelinü kazıp lağım ederse, davullar üzere darılar lağımcıların külüngü darbesinden sıçraşırlar, hamdullah öyle bir lağım hilesi duyulmadı” diyor.

Davul Nedir
Davul Nedir

Davul Nedir

Davul, silindir biçiminde olup tahta veya madeni kasnağın iki yanına gerilmiş derilerin bağlanmasından meydana gelir. Omuza asılacak kaytanı ile vurulmasında kullanılan tokmak ve ince değnekten ibarettir. Mehterde ve halk arasında çalınan davullar, bu şekilde tokmak ve değnekle çalınır. Bando ve boru–trampet takımlarında kullanılan davullar ise değneksiz olarak yalnız ön tarafına tokmakla vurularak çalınır.

Davul, çok uzaklardan duyulabilecek bir ses gücüne sahiptir. Uzakta çalan bir takımın yaklaştınsa ilk duyulan sazı davuldur. Davul, mehterhanelerde ritimleri en iyi vurabilen bir sazdır. Ses gücü ve ritimleri iyi belirtmesinden dolayı insanın taşıdığı en güçlü sazlardan biridir.

Davulun Tarihçesi
Davulun Tarihçesi

Davulun Tarihçesi

Davulun, müzikte kullanılmasından başka, haber aracı olarak çeşitli işlerde kullandığı zamanlar olmuştur. Yalnız başına ilan ve haber verme işlerinde, bekar odalarında, hanlarda, şehirlerde, akşam kapılar kapanırken, yangın haberinde, fetih haberinde, savaşta dağılmış askeri bir araya toplamakta, duvar kuruluna haber vermek işlerinde, askeri saf düzeni alınmasını işaret etmekte ve kale kuşatmalarında düşman tağımlarının yerini bulmakta kullanılmış olduğu bilinmektedir.

Çeşitli işlerde kullanılan davulun aldığı görevler
Çeşitli işlerde kullanılan davulun aldığı görevler

Çeşitli işlerde kullanılan davulun aldığı görevler:

  • Tabl-ı beşaret,
  • Tabl-ı asayış,
  • Tablmı cenk veya saf,
  • Tabl-ı cenk-i harbi,
  • Tabl-ı derbent,
  • Tabl-ı orduğah nöbetleri,
  • Tabl-ı yangın haberleri,
  • Tabl-ı lağım bulma.
  • Tabl-ı Beşaret

Bir kale fethedildiği zaman çalınan davula verilen isimdir. Fetihler, fatihleri olan hükümdarlar tarafından fetihname veya beşaretname denilen mektuplarla komşu hükümetlere ve yurt içindeki şehirlere bildirilirdi. Fetih haberi alan şehirlerde, kalelerde fetih şenlikleri yapılırdı. Tabmı beşaret denilen davul çalınması da bu anlamdadır. Mısır seferinde Tumanbay ele geçirildiği zaman Yavuz Sultan Selimin huzuruna “tabl-ı beşaret” gümbürtüleri ve top gürültüleri arasında törenle çıkarılmıştı.

Tabl-ı Asayış

Savaşta gece bastırınca askerin dağılarak birbirinden ayrı düşmemesi için çalınan bir ritimdir. Asayiş davulu çalındıktan sonra çarpışmaya son verilir, herkes olduğu yerde kalır ve etrafa karakollar kurularak sabah olması beklenirdi.

Tabl-ı Cenk veya Saf

Savaşın başladığı anı belirlemek için çalınan davul tarafından yapılan bir çalış biçimidir. Bazen köşün (kös, tek derili olup madeni büyük bir kase üzerine gerilen deve ve benzeri hayvan derileriyle kaplı, iri bir çift tokmağı olan büyük davallara denir.) katılmasıyla da çalındığı olurdu. Saf vuruşu çalındığında asker, bir çeşit savaş düzeni olan saf oluşturur ve bu şekilde savaşa girilirdi. Bundan böyle, XVI yüzyılın sonlarına kadar savaşlarda saf oluşturularak davulların ve köslerin saf usulü vurması devam etmiştir.

1402de Ankara Savaşında Sultan Yıldırım Beyazıt, Timura karşı savaşa başlarken saf çalınıyordu: “Sultan Beyazıt sancakları çözdürdü. Kösler çalındı, saf–ber–saf bağlandı”.

Fatih Sultan Mehmet, Kara Buğdan kazasında, “Padişah buyurdu: Hey gaziler ne durursunuz, qayret-i islamdır. Ve illa saf saf olup alaylar bağlansın” dedi.

Tabl-ı Cenk-i Harbi

Biten savaştan sonra divan toplantısını haber vermek için çalınan davullara tabl-ı cenk-i harbi denir. 1456da Varna’da, baskıncı Kazaklar yenilgiye uğradıktan sonra cenk-i harbi davulları ile divan kurulmuştu. “Bade Paşanın sera perdesi gelip cümle orduyu İslam tınab tınabe çataçet kurulup, cenk-i harbi tabılları döğdürüp divan-ı padişahi odlukta” ifadeleri kayıtta mevcuttur.

Tabl-ı Derbend

XVII yüzyılda kervansaraylarda, hanlarda ve bekar odalarında ve şehir kapılarında, yatsıdan sonra kapılar kapanacağından kimsenin içeri alınmaması veya dışarı çıkarılmaması veya dışarı çıkarılmaması için verilen işaret üzerine çalınan davullardır. Bu yüzyılda Malatya’da bekar odalarında, Rumeli’de sınır kalelerinde, Tatvan’da davul çalınıp kapılar örtülürdü. Tatvan’da eskiden Süleyman Han (Kanuni zamanında) “Zal paşa burada müfid ve muhtasar bir kala bina ettirip derbent çalınır olmuştu”.

Tabl-ı Ordugah Nöbetleri

Ordugahı koruyan karakol erlerinin ve kalelerde nöbet bekleyen erlerin uyumaması için için çalınan davullardır. Bu davullar çalarken yektir Allah diye bağırırlardı. Mahmut Şevket Paşa da bunu şöyle bildiriyor: “Ordugâh ve kalede asker hal-i teyakkuz ve intibah üzere bulundurmak için davul çalınır idi. Tablzen davul çaldıkları vakit ara sıra yektir Aleladeyi bağırırlar ve davulu ol vezinde çalarlar idi” demektedir.

Tabl-ı Yangın haberi

İstanbul’da Ağa Kapısındaki yangın köşkünden görülen yangınlarda çalınan davullardır.

Tabl-ı Lağım Bulma

Kale kuşatmalarında düşmanın, kale duvarlarını yıkmak için lağım kazıp kazmadığını anlamaya yarayan hassas davullara denir. Bunlar, yere dikili iki ağaç üzerine oturtulur ve üstüne çomağı bağlanır. Tokmak titrerse düşmanın kazma faaliyetinde bulunduğu anlaşılır ve derhal karşı önlem alınırdı.

Türkler bu yönetimi Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos kuşatması sırasında bulmuşlar ve uygulamışlardır.

XVII yüzyılda da davul içine darı ve buğday koymak suretiyle düşman lağımları araştırılmıştır. 1657de Kazakların Özü kalesini kuşattıklarında, kalede bulunan Evliya Çelebi “Lakin onların lağım hilelerinden havf edip kalanın içinde, divanlarında lağım yerleri arayıp, kala divanları üzerine davullar koyup, davulların içine darı ve buğday döküp lağım hilesi gözetirdik. Küffar kala temelini kazıp lağım ederse, davullar üzere darılar lağımcıların külüngü darbesinden sıçratırlar, Hamdullah öyle bir lağım hilesi duyulmadı” diyor.

Tarihin ilk çağlarından beri Asya’da Hunlar, Mezopotamya’da Sümerliler tarafından kullanıldığı anlaşılan davulları, Romalılar çarpıştıkları Hun ve Avarlarda görmüşlerdi. Avrupa’ya geçerek tanıtılıp yerleşmesini sağlayan ise XVI yüzyılda Osmanlı Türkleri olmuştur. Türk ordu mızıkasının baş sazı olan davul Avrupa’da “Turkische trompet” ve “tambour des Turcs” diye anılmaya başlamıştı. Osmanlı mehterhanesinden örnek alınarak Avrupa’da kurulan takımlardan, sanat musikisine de geçmişti. Bestesi Gluck, Mekke hacıları Operasında 1764 yıllarında davula yer vererek eserin içinde zille birlikte icra ettirmişti. Yakın Doğu memleketlerinde de davul, Türklerden kalfalığını ismi ile birlikte sakladı: 1809da davula Mısırda “tabl Tourky” (tabl-ı Türki) libyada “toultanen Dourgnı (tabl-ı sultan-i Türki)” deniyordu. 1778–dan 1854e kadar geçen sürede, Villoteau, Mozin, Boistse ve başkanları tarafından davulların Türkmen kökenli olduğu iyice belirtilmiştir. Spontini La Vesatane (1807) ve Fernan da Cortes (1809) operalarında kullanıldıktan sonra davula orkestrada da yer verildi. Bethoven, savaş senfonisinde (1813) davula top gürültülerini canlandırttı. Berlioz, Faustdakı Macar Marşında, Rossini ile Vagner de operlarında davul kullandılar.

Davul Zurna
Davul Zurna

Davul Zurna

Seyirlik alan gösterisi olarak oyunun en gelenekli ve yaygın eşlikçisi özellikle davul zurnadır. Yiğitlik oyunlarının coşkunluğu, onun tartımlı ezgisinden kazanabilişi gibi davul da zurnaya (ekli yazılması borç düşmüş derecede) bağlıdır. “Zurna davul” demek dilimize “çocuk çoluk” der gibi bir terslik sıkıntısı veriyor. Şu halde “davulzurna” ekliliği farzdır. Âhengin nabzı davul, nefesi zurnadır.

Kimi şehirlerimizde en çoğundan yüzyıldır, kimisinde elli yıldır, üç beş bölgecikte de çeyrek asırdır, yani neslimizin gözleri önünde davulzurnalar kayıplara karışmış bulunuyor. Eski İstanbul en yoğunlukla davulzurnalar yatağıydı. On bin, yirmi bin takım düğün, dernek, şenlik ve bayramlarda iş görürlerdi. İkinci yokluğa İzmir merkezi katlandı. Üçüncü bölge Konya oldu. Eski zaman Trabzon’u zengin Mehterh’ne merkezlerinden biriydi. Şimdi bir Rizeli gençten sorsanız size “Bizim tarafta davulzurna bilinmez” cevabını verir ve saf saf “Hiç bir zaman da bilinmemişti” diye düşünüyor görünür. Halbuki en debdebeli Horonlar geçen nesillerde oralarda da davulzurna etrafında çevrilirdi. Dikkat edilirse davulzurnanın kalktığı yerlerde (yerine eğer başka bir çalgı uyarlanamadıysa) meydan oyunları da görünmez olmuştur. Çünkü davulzurnasız Halay, tatsız tuzsuz yemeğe benzer, kadın oyununa döner. Karadenizimizde Horan ve Horonlara eskilerde ıklığ ve onun yerine zamanla şimdiki kemençeleri gayet iyi ve bol uyarlanamamış olsaydı oyunlar oralarda da sönerdi. Nerede kaldı ki köylerinde davulzurna göreneği de büsbütün yok olmuş değildir.

Davul zurna azalmalarının tarihteki sebebi ilgalar (yok etmeler), yasaklamalar olduğu gibi klarnetin zurnaya rakip çıkması, armonika ve akordeon modaları tarzında yeni heveslilikler de yer yer ‘mil olmuştur. Odalarda yütütülen tef ve türkülü kadın oyunları olmasa davul zurnasızlıktan oyunlar daha da yurt çapında zarar görürdü.

Davul yurtta zurnadan daha boldur. Davul tartımını herkes görenek ve aşkla sever. Meselâ bir Köroğlu vurulsa galeyan (coşma) derhal başlar. “Davul Oyunu” her davulcunun kendi oyunudur.

Her merkez kendi davulzurnacılarını çoğaltmalı, havalarını millî giyim ve figürleri kadar sabit tutmalı, çalgı yapımları nicelik ve nitelikçe düzene sokulmalı, meraklılar alkışlanmalıdır. Üniversite merkezleri bile yalnız opera, tiyatro ve bale temsilleri, hem de konserlerle yetinemez. Nerede kaldı ki böylesine kültür ocaklarını kurup tüttürmeye her bucak merkezi en ileri kültür memleketlerinde bile maddeten imkân bulamıyor. Yurt çapında sanat gösterileri köylere varıncaya kadar halk ezgili millî oyun seyirlikleri olacaktır. Prensip budur. Üniversite merkezlerinin millî oyun bayram ve seymenelerinde kolaylıkla usta davulzurnacılar buluşturulamayacağı için ustalardan doldurulmuş teypten eşlikte fazlasıyla faydalanılabilir. Becerikli üç beş tartım anlar genç elde davulzurnalarla sahneye yine de çıkıp oyuncular arasında kendileri çalıyormuş gibi yapar ve ahenkli hareket edebilirlerse dekor gereğince bu da bir çeşit oyun içinde oyun marifeti olur. Seyirciler teyp çalındığının farkına bile varmazlar, tecrübeyle sabittir. Kalanı giyim, tip seçimi, dekor ve oyun hazırlığının üstün inceliğine, renk ve ışıklara bakar. (Bu taktirde davul kasnaklarına deri yerine sağır bezler gerilmiş bulunur ve çalıyor görünenler havanın tartımını çomak hareketlerinde iyi kollarlar.) Koreografın orkestralı millî oyun tertipleri ayrı bir konudur, bale işidir. Davulzurnacılara kısaca davulcular denilmesi âdetse de zurnacılar kısaltması caiz değildir. Erkek olan davuldur.

Zurna dişi sayılır, sesi incedir. Davulun gördüğü tercih itibarı kutsal menşeinden kalma ve hissiyatla desteklidir. En eski Asya Türkleri bayrak timsaline tuğ ve davula toğ, tov (belki buna da tuğ, fakat Çinliler ku, Hunlar dop) derlerdi. Çoğulu da toğul, tovul olabilirdi. Arap dilindeki “tabl” adı bundan muarrebti (Arapçalaşmıştı) muhtemelen.

Davulcu
Davulcu

Davulcu

Davulcu, akortlanabilen vurgulu bir enstrüman olan davulu (bateri) çalan kişiye verilen ad. Önceleri sadece orkestranın ritim kurgusunu düzenlerlerken; gelişen modern davulculuk teknikleriyle grupların ayrılmaz parçaları haline gelmişlerdir. Ve Ayrıca grupta bas gitar ile uyumu en iyi olan elemandır ve şarkının hızının ölçüsünü o beliler (bir kısmını).

Zurnacı
Zurnacı

Zurnacı

Zurna, Türkiye’nin birçok yerinde kullanılır. Tahta, metal ve kamış kullanılarak yapılan, yüksek sesli, bu yüzden büyük davul ile birlikte çalınan, yine bu yüzden açık havada kullanıma uygun, nefesli saz çeşididir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin folklorunda genellikle (Mardin’de Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın iç bölgelerinde) ancak mutlaka bas davul eşliğinde kullanılan, ahşap, yedi delikli nefesli bir sazdır.

Mehter takımları ve bunun modern şekli bando mızıka takımlarının eskiden hükümdarların hükümdarlık işareti olarak fermanlarını zurna eşliğinde okutmalarından geliştiği tahmin edilmektedir.

Davul Zurna Ekibi
Davul Zurna Ekibi

Davul Zurna Ekibi

Davul ve zurnacılar, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’nin en önemli unsurlarındandır. Bu kişiler enstrüman çalmayı usta – çırak ilişkisi içinde öğrenmektedirler. Festival boyunca davulcu ve zurnacıdan oluşan ekip sürekli müzik yapar. Davul – zurna ekibi de diğerleri gibi festivale geleneksel giysileri ile katılır.

Ankara Nişan Adetleri ve Davul Zurnanın Yeri
Ankara Nişan Adetleri ve Davul Zurnanın Yeri

Ankara Nişan Adetleri ve Davul Zurnanın Yeri

Nişan, evlenecek çiftlerin söz merasiminden sonra bir kaç ay içinde yapılır. Nişanın ne zaman yapılacağına aileler istişare ederek söz kesilmesini takiben yaparlar. Nişan töreni yapılmadan önce nişanın hangi tarihte hangi mekanda yapılacağı netleştirilir. Nişana katılması gereken eş dost akrabalar belirlenir. Ankara yöresinde nişan masraflarını damat evi karşılar. Ankara köyleri ve ilçelerinde yaşayanlar başlık bozmak için alışverişin yapıldığı bir yerdir. Eski Ankara adetlerine göre nişan, erkek evinin aile büyükleri ve akrabaları ile kız evine gitmesiyle başlardı. Kız evi gelen misafirleri karşılar, kız tarafı da gereken hürmeti gösterirdi. Önce bir yorgunluk kahvesi içilir, şeker ikram edilir, nişanın uğurlu ve hayırlı olması için dua ve ilahiler okunarak kalabalık dağılırdı. Güveye gecelik, içlik, çorap, mendil, başına yemeni, acem şalı, yağlık ve uçkuru; kaynanaya da gömlek, mendil mahrama; görümceye gömlek ve üzerine çerçeve konarak okuyucu ile gönderilirdi. Tüm bu hazırlıklar kız evi tarafından yapılırdı. Damadın giysileri usta bir terziye verilir, geceliği, içliği, gömleği para karşılığı diktirilirdi. Ev sahibi tarafından yemekler yapılır ve bulunanlara ikram edilirdi. Zaman zaman burada bulunan kadınlar ve kızlar kendi aralarında köşe oyunu, deli kız oyunu gibi oyunlar oynarlardı. Nişan günü eğlence için davul zurna çağrılarak kapı önünde davul zurna ile Ankara oyun havaları ile İç Anadolu bölgesi halayları ile eğlenilirdi. Geçmişte ses sitemleri ile nişan salonu olmadığı için düğünler, nişanlar kına geceleri gibi müzikli etiklikler davul zurna eşliğinde havaların sıcak olduğu yaz mevsiminde yapılırdı.

Günümüzde de Ankara’da yapılan nişan merasimlerinde davul zurna çalınması yaygın bir adet olarak karşımıza çıkmaktadır. Nişan tertip eden Ankaralılar nişan için tuttukları salona yada ev önünde müsait yerleri var ise oraya davul zurna ekibi çağırarak eski nişan adetlerini yaşatmaktadır. Nişan törenlerinin arkasına davullu zurnalı nişan eğlenceleri düzenlenmektedir. Hem erkek evi hem de kız evi nişan eğlencelerinde meşhur Ankara oyun havaları ve yöresel halaylar ile geleneksel eğlenceleri devam ettirmektedir.

Ankara Çeyiz Adetleri Ve Davul Zurna İle Çeyiz Götürme
Ankara Çeyiz Adetleri Ve Davul Zurna İle Çeyiz Götürme

Ankara Çeyiz Adetleri Ve Davul Zurna İle Çeyiz Götürme

Düğün öncesi gelinlik kızın çeyizi kız evinde asılarak çeyiz görmeye gelenlere sergilenir. Kızın kendi eliyle işledikleri (danteller, örgüler, entariler iç ve dış çamaşırları) bir odaya gerilmiş ipe iğnelerle iliştirilerek yakın akraba ve çevresine gösterilir. Adetlerimize göre çeyiz serilecek ipi genellikle damadın annesi getirir. Gerilen ipe serilecek çeyiz işlemini iki kız üstlenir. Duvarın dört köşesindeki çeyiz halkaları ipe bağlanır. Ankara’nın bazı bölgelerinde üç sıra yemeni, peşkir (havlu) ve çevre takılırken duvarın sağına soluna esvap, altına da havlu takılır. Kapının arkasına da elbiseler asılır. Gelin ayakkabısı siniye dikilir. Kız tarafı zengin ise iki tane sini ayakkabısı olur. Çeyizin yanında gümüş eşyası da olur. Yatak, yorgan ve bakır eşyalar ya çeyiz yanında ya da salonda bekletilir. Çeyiz görmeye gelen kadınlar serili çeyiz altında kahve içerler. Haymana Güzelce Kale köyü ve Civarında Çeyizin Odaya değil Evden eve Gerilen ipe Serildiği görülmüştür.

Çeyiz serme işlemi bittikten sonra çeyizin taşınması ve yerleştirilmesi gerekir. Çeyiz taşıma işlemi yapılması için gelin ve damadın düğünden sonra yaşayacakları evi hazırlanmış olması gerekir. Bu nedenle çeyiz götürme işlemi düğünden bir kaç hafta önce yapılır. Gelinin çeyizi bir kamyonet ile kız evinden alınır ve damat ile birlikte düğünden sonra yaşayacakları eve yerleştirilir. Ankara çeyiz adetleri gereği çeyiz yüklenirken ve yerleştirilirken davul zurna çağrılarak davul zurna müzikleri ile eğlenilir. Çeyiz eğlencelerinde davul zurna ekibini damat tarafı ayarlar. Ortalama olarak çeyiz götürme işleminde bir saat çeyiz yüklenirken bir saat de çeyiz yerleştirirken davul zurna çalınır.

Ankara Kına Gecesi Adetleri ve Davullu Zurnalı Kına Geceleri
Ankara Kına Gecesi Adetleri ve Davullu Zurnalı Kına Geceleri

Ankara Kına Gecesi Adetleri ve Davullu Zurnalı Kına Geceleri

Davet evinden “Kınacılar” adı verilen kadınlardan oluşan grup, bir davulcu eşliğinde kız evine giderler. Oğlan evi kınada konuklara dağıtılmak üzere çerezle birlikte (kuruyemiş, kuru üzüm, iç üzüm, fıstık, şeker, lokum) kına da götürür. Ankara kına gecelerine davul zurna çağrılır; böylece misafirleri coştururlardı. Kadınlar arasında yapılan kına gecelerinde müzisyen olarak “def” çalan kadınlar görülmektedir. Bu kadınlar hem def çalar hem türkü söylerler. Sıra kına yakmaya geldiğinde odanın ortasında üst üste konmuş yastıklardan bir taht kurulur, gelinin yüzü bürüncekle örtülür ve iki genç kız gelinin iki elinden tutarak onu yüzü kıbleye dönük olarak oturtur. Kına özellikle yaşlı bir kadın tarafından yakılır. Ancak bu olay kutsal sayıldığından kınayı yakan kişinin halk diliyle “uğursuz” yani dul veya çocuksuz olmaması gerekir. Kına yakan kadın “Bismillah diyin karın kınayı, çağırın gelsin anayı” diye seslenir. Bunun üzerine gelinin anası bir yandan sevinç bir yandan da kızından ayrılmanın üzüntüsü ile gözyaşlarını tutamayarak ağlar. Kızında annesiyle birlikte ağlaması adettendir. Ağlamaması durumunda kızın gözlerine soğan sürülür. Konuklar ise bu arada kına havları söylerler. Kına bir tas içinde karılmış olarak getirilir ve önce sağ el, sonra sol el ve en sonunda aynı sırayla ayaklara yakılır. Eskiden avuçlardan birine bolluk ve bereketi simgeleyen küçük bir altın konulurdu. Avuca konan bu altın, güveyi (damat) yemeğinde çorba içine atılır, damat altını alarak, kesesini bereketli olsun diye kesesinden dibine diktirirdi. Kına yakılmadan önce, ellere ve ayaklara düzenli şekiller oluşturacak biçimde ipler bağlanır. Özellikle ayaklara mihraplı olarak kına yakılmasına özen gösterilir. Kınayı yakmak büyük bir özen de beceri gerektirir. Çizgiler bozuk olursa, gelin kızın geçiminin de bozuk olacağına inanılır. Kına yakılmış eller ve ayaklar önce yünle, daha sonra bezlerle bileklerden sarılarak bağlanır. Gelin, iki genç kızın yardımıyla ayakları yere değdirilmeden sırt üstü yatılır, böylece yattığı yerden oyunları seyrederek uyur.

Sabah olunca el ve ayaklarındaki bağlar çözülür. Kına gecesinde sesi güzel olan kız veya kadınlardan birisi tarafından kına yakılırken, hasret ve ayrılığı anlatan, aşağıda bir kaç örneği verilen, türküler, söylenir.

Ankara Düğün Adetleri ve Davullu Zurnalı Ankara Düğünleri
Ankara Düğün Adetleri ve Davullu Zurnalı Ankara Düğünleri

Ankara Gelin Alma Adetleri

Ankara düğünleri cuma günü cuma namazından sonra bayrak kaldırma merasimi ile başlar, cumartesi günü kına gecesi ile devam eder ve pazar günü gelin alma ve düğün eğlencesi ile son bulur. Ancak günümüz koşullarında şehir şartlarında düğünler aynı gün içinde başlayıp bitmektedir. Hal böyle olunca evlenecek çiftler düğün programı içinde yapılması gereken adetlerin hepsini bir gün içinde yapabilmek için saatlik program ayarlamaktadır. Genellikle sabahtan damat gelin arabasını yıkatıp süsletir. Daha sonra damat tıraşını olur. Damat evine gelerek damatlığını giyer. Gelini gelin arabası ile evinden alarak makyöz, kuaföre oradan düğün albümü için fotoğraf çekimine götürür. Fotoğraf çekimi ardından gelini evine bırakır ve gelin alma eğlencesi için hazırlanır.

Davullu zurnalı gelin alma eğlencesi için damat evinde damadın tüm aile büyükleri ile akrabaları toplanır. Damat evine davul zurna çağrılır. Damat evinin önünde davul zurna ile kısa bir eğlence düzenlenir. Daha sonra damat evinden tüm akrabalar ve davul zurna gelin arabasının arkasına geçerek konvoy ile gelin almaya gidilir. Gelin almaya giderken yolda araçlar korna çalar. Gelinin baba evinin kapısının önüne gelindiğinde burada davul zurna çalmaya başlar. Gelin almaya gelen konuklar davul zurna ile kapı önünde oyunlar oynarlar. Daha sonra damat aile büyükleri ile gelin evine çıkar. Gelin evinde tüm hazırlıklar yapılmıştır. Gelinin aile büyükleri eş dost ve akrabaları gelin evinde gelin alma için damat evinin gelmesini beklemektedir. Gelin gelinliğini giymiştir. Gelinin kuşağı erkek kardeşi tarafından bağlanmıştır. Damat evi gelin evine geldiğinde aile büyüklerinden birisi gelin alma duası yapar. Daha sonra gelinin babası gelini evden çıkararak damada teslim eder. Damat ile gelin gelin evinin kapısından davul zurna çalınarak çıkar. Arzu ederlerse kapıda davul zurna ile oynayabilirler. Daha sonra davul zurna eşliğinde gelin arabasına uğurlanarak düğün salonuna konvoy ile geçerler. Bu şekilde Ankara yöresi davullu zurnalı gelin alma eğlencesi yapılmış olur.

Ankara Gelin Alma Adetleri
Ankara Gelin Alma Adetleri

Ankara Düğün Adetleri ve Davullu Zurnalı Ankara Düğünleri

Ankara gibi geleneksel kültürün değerleriyle örülmüş Anadolu şehirlerinde toplumsal yaşamın en önemli etkinliklerinden biri de düğünlerdir. Kentlerde ve köylerde insanların günlük yaşamlarını derinden etkileyen düğün merasimleri çevresinde büyük bir gelenek, görenek ağı oluşturmuştur. En çok töreler düğünlerle ilgilidir. Ankara düğünleri Oğuz Türklerinin gelenek ve göreneklerinin etkisi altında kalmış olup, günümüzde bu özellikler yavaş yavaş yitirilmektedir. Eski Ankara düğünleri perşembe günü başlar, tam bir hafta sürerdi. Bir hafta boyunca davul, zurna, saz çalınır, çeşitli oyunlar düzenlenir, misafirler ağırlanırdı. Düğün davul ile başlar, davulcu zeybeği andırır bir şekilde döne döne oynar, gelenler davulcunun etrafında halka oluşturur, seyre dalarlardı. Düğünler önceleri bir hafta sürerken, günümüzde çeşitli sosyo-ekonomik nedenlerle üç güne indirilmiştir. Ankara’da düğünler genelde cuma günü başlar pazar günü sona erer. Cuma günü bayrak kaldırma töreni olur. Cuma namazından sonra bayrak töreni ve arkasına 2 saat davul zurna çalınması ilke düğün başlar. Bayrak töreninde yemek verilir. Cumartesi günü erkek kınası olur. Kına gecesinde öğleden aksama kadar davul zurna eşliğinde eğlence düzenlenir. Burada yine gelen misafirlere yemek ikram edilir. Pazar günü ise sabahtan gelin alma, kuaför, fotoğraf çekimi ve akşam salon ile düğün biter. Ankara geleneklerine göre düğün bittikten sonra gelin damadın baba evine indirilir burada davul zurna ile gelin indirme merasimi yapılır. Daha donra gelin kendi evine geçer.

Ankara Yöresi Davul Zurna İle Oynanan Halk Oyunları
Ankara Yöresi Davul Zurna İle Oynanan Halk Oyunları

Ankara Yöresi Davul Zurna İle Oynanan Halk Oyunları

Ankara’da davul zurna ile oynanan yöresel havaları iki çeşittir. Birincisi Seymen ve zeybek havaları ikincisi ise yöresel halk oyunları diğer bir adı ile Ankara havalarıdır. Ankara havaları elektro saz, dijital ses ve müzik sistemleri olmadan önce sadece davul zurna ile çalınıp oynanırdır. Günümüzde düğün salonu orkestrası ile çalınan müzikler ile Ankara oyun havaları ve zeybek havaları da çalınıp oynanmaktadır.

Ankara Davul Zurna ile Oynanan Zeybek Havaları
Ankara Davul Zurna ile Oynanan Zeybek Havaları

Ankara Davul Zurna ile Oynanan Zeybek Havaları

Ankara Zeybeği: Ankara yöresinde oynanan oyunların en gösterişlisidir. Gösterisinde yiğitlik ve mertlik ifade eder. Bu zeybek davul zurna ile oynanmakta olup, ağır bir melodisi vardır. En az iki kişi tarafından oynanır, üçlü sacayağı denileni daha da gösterişlidir. Zeybek oyunlarında dikkat edilecek ve en başta gelen husus, oyunun vermiş olduğu karakteristik hava ve melodiye göre jest ve figürleri ayarlamaktır. Yani duruş, kasılış ve poz zeybek oyununun bütün ihtişamım ortaya koyar.

Mendil Zeybeği: Bu zeybek oyunu da ağır ve akıcı figürleri ile Ankara Zeybeğine yakındır. Keza iki kişi tarafından ya da daha fazla kişiyle oynanır. Bu zeybeğin en güzel görünüşü, çöküşte her iki dizin de yere vurularak doğrulmasıdır. Davul zurna çalınarak oynanır.

Karaşar Zeybeği: Ankara’nın ilçelerinden Beypazarı’nın Karaşar nahiyesinin eski Ankara ile ilgisi olduğu bilinmektedir. Gerek melodisindeki akıcılık, gerek oyundaki tek ayak figürleri ile dikkati çeker. Zeybek söylenen türküyü takiben ve iki kişi tarafından oynanır. Davul zurna çalınarak oynanır.

Seymen Zeybeği: Diğer zeybeklerden tamamen ayrı bir özelliği olan Seymen zeybeği diğer zeybek oyunları gibi davul zurna ile, iki veya üç kişi tarafından oynanır. Seymen zeybeği, isminden de anlaşılacağı üzere tertip edilen Seymen alaylarında, düğünlerde, alayın önünde bulunan davul ve zurnanın hemen önünde kılıç veya tekke palalarıyla giden zeybekler tarafından oynanır.

Seymen Alayı: Ankaralıların dilinde efe, yiğit ruhlu ve atlı anlamlarında kullanılan seymenin uzun bir geçmişi vardır. Seymen düzme, Ankara halkının Oğuz Türklerinden armağan olarak yaşattığı bir gelenektir. Seymen düzmeyi, yalnız Ankara’nın saklamış olması bir raslantı değildir. Çünkü Ankara dolayları Oğuz Boylarıyla doluydu. Bu zeybek oyunu geçmişte olduğu gibi davul zurna ile oynanır.

Çubuk’da Kargın, Aşağı Çavundur, Büydüz; Elmadağ eteklerinde Bayındır; Yenimahalle’de Kayı, Kınık, Dodurga; Hüseyin Gazi eteğinde Peçenek, Yazır; Balâ’da Avşar köylerinin adları 24 Oğuz boyunun adlarından gelmektedir. Seymen alayı “Milli Ruh”un coştuğu zamanlarda kurulurdu. Selçuklu ve Osmanlı Devletleri’nin kuruluşlarında böyle alaylar kurulmuştur. Mustafa Kemal’in Ankara’ya geldiği gün de sabah erkenden sancak dikilmiş, seymen alayı düzülmüştü.

Yağcıoğlu Zeybeği: Bu zeybek oyunu Efe Yağcıoğlu Ahmet Ağa’ya ithaf edilmiştir. Zeybeğin ritm, ayak oyunları, poz ve hareketleri mertlik ifade eder. Diz vuruşları, dönüşleri, melodisi, insanların eski Ankara’ya götürür. Davul zurna zeybeklerin ayak ritimlerine göre çalınır.

Ankara Davul Zurnalı Oyun Havaları
Ankara Davul Zurnalı Oyun Havaları

Ankara Davul Zurnalı Oyun Havaları

Ankara düz oyunlarının ahengi farklı, ritmi yumuşaktır. Davul zurnanın sesi bazen hareketli, bazen duygulu, bazen de coşkuludur. Düz oyunların figürleri ayak oyunlarıyla süslenmiştir ve birbirine çok benzer. Hepsi davul zurna ile grup halinde oynanır, davul zurnadan başka müzik aleti yoktur.

Misket: Yıllar önce yaşanmış gerçek bir aşkı dile getirir. Oyuna ayak figürleri hakimdir. Üç veya dört kişi tarafından oynanır. Bu oyunda üç hareket esastır. Duruş, yürüyüş ve sekiş. En geleneksel oyun havası çalgısı olan davul zurna eşliğinde çalınır ve oynanır.

Hüdayda (Fidayda): Ankara’nın eski bir oyunudur. İsmini, padişaha rakkaselik yapmış olan Fatma adında güzel bir kadından almıştır. İki kişiden fazlasıyla oynanmaz. Sekerek yürürken yapılan hareketler ilgi çekicidir. Karşılıklı kasılmadan ve ağır ağır gezinmeden sonra oyuna girilir. Efe, silâhını çekerek önce sağa, sonra sola, tekrar sağa sallanarak silâhını ateşler. Oyunun devamında karşılıklı gidiş geliş ve yan yana sekiş hareketleri estetik yönden doyurucudur.

Mor Koyun: İki ile dört kişi tarafından oynanır. Kol ve ayak hareketleri hakim olup, karşılıklı eş tutularak açılıp kapanma hareketleriyle kendine özgü bir estetiği vardır. Dört efenin bir noktada toplanıp hafif sağa eğilerek açılmaları bir gül goncasına benzetilir. Bu oyun da efsanevi bir aşktan doğmuştur.

Yandım Şeker Oğlan: Düz oyunların en hareketlisi olup, yürüme, sekiş ve kolların ahenkli hareketi, seyrine zevk katan unsurlardır. Davul zurna ile, üç ile dört kişi tarafından oynanır.

Gelin: Ankara efelerinin en çok sevdikleri, daha çok yaşlı efelerin oynadıkları bir oyundur. Davulun ritmine göre sağ ayak hep beraber yere vurularak oynanır.

Sabahi: Saz düzeniyle oynanan bu oyun, en ağır olanıdır. Türkü okunurken, iki ile üç efe ağır ağır gezinirler, arada bir dururlar; bu duruşta sağ el silahlıkta, sol el arkada belde olur. Türkünün bitiminde oyuna başlanır.

Yıldız: İki kişilik bir oyundur. Güzel bir melodisi olup, sazla oynanır. Bu oyun seher yıldızına ithaf edilmiştir. Eski sohbetlerde tanyeri ağarırken, pırıl pırıl parlayan yıldız artık sohbetin bittiğini, sabahın yaklaştığını hatırlattığı için bu oyun en son oyundur.

Çarşamba: Karşılıklı iki kişi tarafından oynanır. Çok hareketli bir oyundur. Kol hareketleri, karşılıklı gidiş gelişler ve kolların yukarıda olmayıp normal şekilde sarkıtılarak sallanışı göz doldurur.

Arap Oyunu: Bir kadın yüzünü siyaha boyar gözlerinin önüne un sürer, sırtına bir minder sokarak kambur yapar. Üzerine bir palto giyer, eline defi alır, kollarını sallayarak mani okur. Ankara halkoyunlarında kadınlar ve kızlar yer almamıştır. Kadınlar düğünlerde, şerbetlerde, kına gecelerinde ve kendi aralarında düzenledikleri eğlencelerde kendilerine özgü güldürücü, eğlendirici oyunlar tertip ederlerdi. Çalgı aletleri def ve kaşıktı.

Comments are closed.